Karakter Jack Russell Terriër

Ruim 20 jaar geleden werd ik al op slag verliefd op deze prachtige hondjes…niet alleen vanwege hun mooie voorkomen maar ook vanwege hun fijne, levendige karaktertje.

Vaak als ik vertel dat ik Jack Russells heb, standaard de opmerking naar m’n hoofd geslingerd; oh dat zijn toch van die stuiterballen?! Maar niks is minder waar in mijn beleving…ja het zijn levendige, actieve hondjes die over het algemeen beschikken over een gezonde portie energie en pit.

Veelzijdige honden

Tegelijkertijd zijn het ook hele lieve, rustige, zachtaardige en aanhankelijke hondjes die niks liever willen dan in de buurt van hun baasje zijn. Misschien is de veelzijdigheid in het karakter van de Jack Russell wel wat mij het meeste aantrekt in dit geweldige ras.

Intelligent

De Jack Russell is daarnaast ook ontzettend intelligent waardoor ze bovengemiddeld snel dingen leren en je binnen de kortste keren volledig lijken te begrijpen. Maar pas op, hier kunnen ze ook misbruik van maken. Want de Jack Russell is niet alleen slim, ze hebben tegelijkertijd ook een eigen willetje die maakt dat ze met hun slimheid jou zomaar om de tuin kunnen leiden als je even niet oplet.

Daarom is het ook zo belangrijk om de Jack Russell met veel liefde, maar ook heel consequent op te voeden. Dat vergt natuurlijk tijd en training, maar daar heb je in de 12 tot 15 jaar die er op volgen nog heel veel profijt van.

Energie

De bijnaam ‘ADHD hondjes’ van de Jack Russell is dus naar mijn idee niet juist. Maar het zijn onmiskenbaar levendige, energieke hondjes die graag willen werken met en voor hun baasje. Dat kan even spelen met een balletje of een stok zijn, maar ook in de hondensport zoals Agilty zie je zeer regelmatig Jack Russells voorbij komen.

Jachtinstinct

Toch kan de Jack Russell zich ook urenlang zelf uitstekend vermaken hoor. Ik zie dat ook terug bij bijna al mijn eigen honden. Hun jachtinstinct maakt dat ze in de tuin achter overvliegende vogeltjes aan kunnen rennen of zich urenlang onder een heg of onder een stapel haardhout kunnen begeven omdat ze muizen, ratten of mollen ruiken. Met hun snuit wroeten ze dan vaak net zolang tot ze de indringer te pakken hebben. 

Die flinke portie jachtinstinct en de onbevreesdheid in combinatie met hun compacte formaat, maken Jack Russell Terriër dan ook zo geschikt voor de vossenjacht. Al meerdere eeuwen worden terriërs gebruikt tijdens de vossenjacht om de vossen uit hun burchten te jagen. Hiervoor moesten de honden veel moed hebben zonder daarbij overmoedig te zijn. Het formaat Jack Russell was hier natuurlijk perfect voor want de terriërs moesten de holen en burchten in zonder daarbij vast te komen zitten. Luid blaffend en dreigend verjoegen ze zo de vossen uit hun burchten waarna de jager de vos kon schieten. Nog steeds, en dan met name in Engeland maar zeker ook in Nederland nog, is de vossenjacht een eeuwenoude traditie van vele jagers. 

Overigens is deze moed van de Jack Russell vaak ook in de huidige tijd nog steeds zichtbaar. Niet voor niks wordt er over de Jack Russell vaak gezegd dat ze een grote hond in een kleine verpakking zijn. En dat klopt ook echt is mijn eigen ervaring…de ene Russell heeft het wat meer dan de andere, maar over het algemeen zijn ze totaal niet onder de indruk van bijvoorbeeld een Duitse Herder of ander willekeurig groter ras. 

Jack Russell en kinderen

De Jack Russell is met zijn zachtaardige en aanhankelijke karakter een echte familiehond en ze zijn dol op kinderen. Natuurlijk kent iedereen de regel dat je jonge kinderen en honden nooit alleen moet laten, maar de Jack Russell is een echte kindervriend die altijd in is voor een spelletje met één van de kinderen. Maar kijk er tegelijkertijd ook een beetje mee uit…

De Jack Russell speelt graag en heeft een absolute winnaarsmentaliteit waardoor een ongelukje zomaar gebeurd is. In het artikel Jack Russell en kinderen ga ik hier uitgebreid op in.